Ispiši ovu stranicu

Filmski ured

Filmski ured

Digiralni katalog fotografija kulturne i prirodne baštine Varaždinske županije možete pogledati ovdje


O NAMA

U partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, Turističkim zajednicama grada Varaždina i Varaždinske županije razvijat će se
Varaždin kao film friendly grad s ciljem poboljšanja turističke ponude i gospodarske situacije, s tendencijom davanja zaleta novim firmama i malim produkcijskim kućama koje će se otvarati u
Varaždinu, prvenstveno u sklopu Tehnološkog parka. Bit će to i prilika za buduća zanimanja za studente Sveučilišta Sjever, Fakulteta organizacije i informatike te Akademije likovnih umjetnosti i Akademije dramskih umjetnosti. Web stranica na kojoj se trenutno nalazite sadržava katalog lokacija koji će se kontinuirano dopunjavati sadržajem.

Također, u planu je izrada baze osoba koji su spremni sudjelovati u produkcijama bilo kao statisti, bilo kao pomoćni radnici.

Koncept Varaždina kao film friendly grada zasniva se na konceptu državnih poticaja, nacionalne strategije promocije Hrvatske kao pogodne za snimanje filmova te na konceptu razvoja gospodarstva, povećanju lokalne potrošnje, direktnih benefita za lokalnu zajednicu i promociju turizma.

ŠTO I KAKO RADIMO

U cilju razvoja filmske i televizijske industrije 2012. godine uveden je sustav mjera poticaja za ulaganje u filmsku industriju koji funkcionira na način da projekt koji zadovolji određene uvjete kulturnog testa, poput kulturnog sadržaja, udjela hrvatske kreativne i tehničke ekipe i angažmana hrvatskog koproducenta, ima pravo na povrat utrošenih sredstava u visini 20% u okviru priznatih troškova nastalih u Hrvatskoj. Povrat se odnosi na igrane, dokumentarne i animirane filmove, TV filmove i TV serije, ali ne na reklame, reality showove, kvizove i sapunice.

Inozemni producent mora ostvariti suradnju s lokalnim hrvatskim producentom, koproducentom ili produkcijskom kućom, koja je producirala barem jedno audiovizualno djelo u posljednje tri godine. Prijava se podnosi Hrvatskom audiovizualnom centru minimalno 30 dana prije početka snimanja u kojoj prijavitelj mora dokazati:

 • da je minimalno 70% financijskih sredstava za pokrivanje troškova produkcije osigurano
 • prolazak kulturalnog testa s minimalno 12 od 34 boda
 • da minimalno 30% filmske ekipe čine Hrvati ili Europljani, ukoliko se snima dijelom na području RH, odnosno 50% ukoliko se snima samo u Hrvatskoj
 • Hrvatski partner dužan je pružiti cjelokupan opseg produkcijskih usluga, među kojima i odabir lokacija za snimanje, izradu plana snimanja, proračun, odabir glumaca i kreativnog te tehničkog osoblja i u potpunosti je odgovoran za sve produkcijske usluge ostvarene u zemlji od početka do kraja produkcije

Minimalan iznos ukupnih troškova koji se priznaju za mjere poticaja iznosi:

 • prilikom snimanja igranog filma: 263.000,00 eura
 • prilikom snimanja dokumentaraca: 39.000,00 eura
 • prilikom snimanja animiranog filma: 66.000,00 eura
 • prilikom snimanja televizijskog filma: 132.000,00 eura
 • prilikom snimanja TV serija (po epizodi): 99.000,00 eura

Prije snimanje u Hrvatskoj, inozemni partner se mora registrirati i ispuniti formular na web stranici. Nakon toga HAVC mu izdaje certifikat koji je nužan za dobivanje dozvole za snimanje od nadležne jedinice lokalne samouprave.

ČINJENICE

 • 5% turista iz zemalja članica Europske unije ističe lokaciju omiljenog filma kao prvi motiv za izbor destinacije
 • motiv inozemnih gostiju iz Azije još je veći
 • filmski turizam utječe na produljenje turističke sezone - cjelogodišnji proizvod
 • turističke agencije sve češće u ponudu uvrštavaju obilazak lokacija snimanja, no za sada po “tailor-made“ principu (ponuda temeljena na konkretnom upitu i zahtjevima klijenta)

Izvještaj o radu 2015. Hrvatskog audiovizualnog centra (http://www.havc.hr/file/publication/file/havc-izvjestaj-2015-web.pdf) navodi da je Program filmskih poticaja u 2015. godini tijekom 492 dana snimanja gostujuće produkcije Hrvatskoj donio ukupno ostvarenu lokalnu potrošnju od 160,839.054,07 kuna. Ukupno 27 međunarodnih produkcija tijekom 4 godine donijelo je Hrvatskoj zaradu od 326,300.000,00 kuna zbog čega se Program poticaja svrstava među najisplativije programe državnih potpora.

UČINCI PROGRAMA

 • gospodarski učinci kroz lokalnu potrošnju i državne doprinose
 • razvoj kadrovskog i tehničkog potencijala filmskih djelatnika - otvaranje novih radnih mjesta
 • produžetak turističke sezone
 • besplatna globalna promocija turističkih lokacija

Filmska industrija ima potencijal cijeloj zemlji donijeti nova radna mjesta i financijsku korist. Poticaji za filmsku i TV-proizvodnju značajan su korak u tom procesu. Međutim potrebno je još puno toga poduzeti u nastojanju da se Hrvatska ponovno pozicionira kao relevantna filmska produkcijska destinacija.


Kako bi se ovaj pozitivan rast nastavio te maksimizirao učinak Programa na gospodarstvo, Filmski ured će također raditi kontinuirano i na usavršavanju ljudi za specifična filmska zanimanja, ali i poticati proizvodnju filmova u Varaždinu kao pomoć u produkciji i prijavama na fondove. Organizirat će se i edukativne amaterske i profesionalne filmske radionice.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće