Ispiši ovu stranicu

Šetalište Vatroslava Jagića

Šetalište Vatroslava Jagića

 Šetalište Vatroslava Jagića, istaknuti spomenik parkovne arhitekture, nalazi se u srcu barokne jezgre te je omiljeno šetalište žitelja Varaždina ali isto tako, vjerujemo i brojnih posjetitelja. Park odiše toplinom cvjetnjaka i svježinom zelenih površina, oaza je dragocjenog prirodnog te isto tako kulturnog krajolika koji pruža čisto zadovoljstvo, predivne osjećaje, izvorne doživljaje i savršen sklad s prirodom.

Manji radovi uređenja šetališta, tada zvanog Jelisavino šetalište, započeli su davne 1838. godine inicirani po zamisli njegova osnivača dr. Wihelma Mullera, dok je sredinom prošlog stoljeća šetalište poprimilo današnji izgled. Prvi gradski vrtlar, započeo s uređenjem, bio je Georg Nestl koji je svoje znanje i struku stečenu na elitnim češkim i austro-ugarskim parkovima primijenio upravo na uređenju i oblikovanju šetališta. Park je u počecima bio uređivan u krajobraznom stilu. Početkom 20. stoljeća poprimio je historicističke elemente i dobio nove sadržaje poput drvoreda lipa, spomenika u čast osnivaču Wihelmu Mulleru te spomenika Vatroslavu Jagiću po kojem šetalište danas nosi ime. Stjepan Nestl unio je u šetalište nove oblikovne i florističke promjene. U njegovu uređenju bilo je prisutno šarenilo čime je prostor postao veseliji i otvoreniji te se takav način uređenja zadržao sve do danas.

Danas se u parku izmjenjuju nasadi visokog drveća s otvorenim travnatim plohama. Nailazimo na autohtono drveće poput divljeg kestena, gorskog javora, smreke, crnog i bijelog bora te uresnog drveća od kojeg valja spomenuti crvenolistnu bukvu, platane, ginka te ranu lipu. Mnogo je tu još biljnih vrsta koje obitavaju u šetalištu Vatroslava Jagića, a koje daju poseban tamnozeleni (crnogorica) i svijetlozeleni (bjelogorica) ugođaj. Dio perivoja uz Hrvatsko narodno kazalište uređen je kombinacijom zidnog kamena i trajnica, a označava sretno produženje perivoja u urbano tkivo Varaždin. Zid od kamena se po potrebi obnavlja, a nasadi trajnica obogaćuju sadnjom novim vrstama koje svoje čari pokazuju od ranog proljeća do kasne jeseni. Cvjetne gredice koje krasi sezonsko cvijeće, te isto tako trajnice, ponos su djelatnika Parkova i zasigurno opravdavaju titulu Varaždina kao grada cvijeća. Vrijedno je za istaknuti kako se unutar parka stalno uklanjaju stara, dotrajala drveća te zamjenjuju novim nasadima iste vrste, kako bi šetalište i dalje plijenilo pozornost svojom ljepotom.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće